Workshop i print

I høst holder jeg blant annet workshop i printing, altså hvordan få best mulig print på papir – fortrinnsvis kunstpapir – fra et digitalt bilde. Min erfaring er at veldig mange sliter med dette og opplever at bildet på papiret ikke gjengir det du ser på skjermen riktig.

Kanskje blir bildet for lyst eller for mørkt, eller det får et fargestikk. Disse tingene løser vi ikke ved å dra i kurver i bildebehandlingsprogrammet og bruke masse papir, men ganske enkelt ved å fargekalibrere skjermen og bruke riktige fargeprofiler når vi «bestiller» en print fra datamaskinen.

Vel så viktig er valg av passende papir. Ikke for å skryte (eller jo, for å skryte): Dette er noe jeg kan – ikke alt – men veldig mye om. At jeg har brukt mye tid på å få skikk på print betyr ikke at teknikken er noe mål i seg selv, men det er verktøyet vi bruker for å få det resultatet vi ønsker. Litt som å lære skriveteknikker for å skrive bedre.

Det er altså viktig å få det tekniske på plass og jeg prøver å lære bort dette på en måte hvor vi favner det vesentligste, det som sikrer deg riktig utgang fra hoppkanten. Deretter ser vi på forskjellige papirkvaliteter, og det er et vell av blant annet kunstpapirer der ute. Noen har struktur, andre er helt slette. Noen er varmgule, noen er kritthvite – og mange ligger midt i mellom. Noe av det mest spennende med å printe selv er å finne riktig papir, til akkurat det bildet! Og så er det innmari kult å printe store bilder – når alt stemmer.

Jeg trives veldig godt med å lære bort noe jeg kan, til noen som ønsker å bli bedre. Særlig i mitt eget studio og hyggelige kurslokaler på Frysja kunstnersenter i Oslo, og med god forpleining i form av gode avbrekk og velsmakende lunsjer. Det skader jo ikke med en trivelig ramme rundt det å lære noe som fortoner seg vanskelig for mange.

Printkurset 1. og 2. november er tilnærmet fulltegnet, men det er i hvert fall en ledig plass igjen.

http://www.kursfabrikken.no/fine-art-masterclass-printing-workshop/

Previous
Previous

Sorthvitt mørkerom «old school»

Next
Next

Dette «noe» – igjen