Tilbakeblikk (1970)

En gang i tiden syntes jeg dette var det aller beste bildet jeg hadde tatt.

_DSC4693B.jpg

Og ja, det er jo i og for seg et blinkskudd. Det var motocross-stevne på Terningmoen utenfor Elverum, og sammen med noen fotointeresserte kamerater var jeg på plass ute i løypa. Dette var i slutten av mai, 1970. Vi fulgte løypa litt innover i skogen, det var lite sperringer og vakter og vi kunne egentlig stå akkurat der vi ønsket. Det var tildels gjørmete og vått, og vannspruten i denne pytten var jo ganske imponerende. Jeg hadde et Pentax Spotmatic speilreflekskamera med 50 mm normalobjektiv, så jeg står ganske nærme. Lukkertid 1/1000 sekund «fryser» bevegelsen i både motorsykkelen og vannet.

Jeg deltok i flere fotokonkurranser med bildet. Forstørrelsen laget jeg i mitt improviserte mørkerom på gutterommet. Bildet er limt på tykk kartong, det var det som var standard for å delta i fotokonkurranser den gang. Jeg var såpass fornøyd med bildet at jeg tenkte at det skal jammen i meg godt gjøres å overgå dette.

I dag ser jeg tilbake på bildet mer som en historisk kuriositet fra de første årene jeg fotograferte. Jeg har heldigvis tatt vare på forstørrelsen, med alle sine bruksmerker etter å ha blitt sendt hit og dit og håndtert av forskjellige jurymedlemmer.

På denne tiden, altså rundt 1970, var jeg aktiv i Hamar Kamera Klubb. Jeg var lidenskapelig interessert i fotografi, og hele tiden på jakt etter gode bilder og visuelle effekter – med beina godt plantet i datidens fotoklubb-estetikk. Men altså visuelt søkende. Alle triks måtte gjøres i kameraet eller i mørkerommet, alt ble fotografert på film. Jeg eksperimenterte blant annet med grafisk film, altså film som ga veldig høy kontrast og var beregnet på å fremstille strekoriginaler i sort og hvitt. Kodak leverte en film som het Kodalith, og den kunne du arbeide med i rødt mørkeromslys, altså på tilnærmet samme måte som vanlig fotopapir som vi brukte til å lage forstørrelser i sorthvitt på papir. Jeg brukte flere av bildene fra motocross-stevnet til å prøve ut effektene jeg kunne oppnå med denne filmen. Da jeg laget et bilde fra originalnegativet på Kodalith, fikk jeg først et positivt bilde på film. Ved å kontaktkopiere denne på et nytt blad Kodalith-film, fikk jeg et på nytt et negativ, men med ekstremt høy kontrast som ga et helt grafisk bilde. På bildet under har jeg underveis i prosessen solarisert bildet. Solarisasjon er et begrep fotografer bruker om det som egentlig heter Sabattier-effekten (selv om Armand Sabatier, som oppdaget fenomenet i 1862, skrev navnet sitt med en t). Effekten oppstår når du lar hvitt lys påvirke fotopapiret eller filmen et kort øyeblikk mens det ennå ligger i fremkalleren. Da blir også bildets lyse partier etter hvert mørke på grunn av lysets påvirkning, samtidig som det oppstår en lys, svak glorie rundt konturene i bildet.

Kombinert med bruk av grafisk film for først å lage et mellompositiv og deretter et nytt negativ, blir effekten svært tydelig i det som fremstår som en veldig grafisk tegning av konturene i motivet. I dag kan effekten skapes med noen få tastetrykk i Photoshop, men i 1970 var dette tidkrevende og nitidig mørkeromsarbeid. Det solariserte negativet brukte jeg så til å lage en forstørrelse i 30 x 40 cm format på fotopapir, som på fotoklubb-vis ble montert på kartong for fremvisning. De sorte kantene i bildet laget jeg ved å dekke til fotopapiret og bare etterbelyse kantene med hvitt lys før jeg fremkalte forstørrelsen. Heldigvis har jeg tatt vare på dette bildet også.

_DSC4692B.jpg
Hva rommer ikke en fotografs gjemmer (i dette tilfellet fryseren)? En uåpnet pakke Kodak Kodalith Ortho Film, Type 3, som riktignok gikk ut på dato i 1988, men som sannsynligvis er like god i dag. Kaster aldri noen ting, vett´u!

Hva rommer ikke en fotografs gjemmer (i dette tilfellet fryseren)? En uåpnet pakke Kodak Kodalith Ortho Film, Type 3, som riktignok gikk ut på dato i 1988, men som sannsynligvis er like god i dag. Kaster aldri noen ting, vett´u!

Previous
Previous

Tilbakeblikk #2: Kodalith (1971)

Next
Next

Katastrofalt dårlig trykk i fotografi