Flytende emulsjon

Rollei RBM3 flytende emulsjon på Hahnemühle Platinum Rag tonet i Moersch MT-3 direkte polytoner.

Rollei RBM3 flytende emulsjon på Hahnemühle Platinum Rag tonet i Moersch MT-3 direkte polytoner.

Med flytende emulsjon kan du lage ditt eget fotopapir. Emulsjonen kan i prinsippet påføres nær sagt enhver overflate (som for eksempel porselen, tekstiler, metall, glass, etc.), men jeg er kun interessert i papir.

Jeg har prøvd Hahnemühle Platinum Rag fordi dette er et spesialpapir for forskjellige alternative fotoprosesser, ikke bare platinum slik navnet på sett og vis indikerer. Navnet er vel mest for at det skal høres eksklusivt ut, for platinum er nå liksom den edleste av de gamle prosessene. Platinum Rag er et syrefritt kunstpapir. Det som er spesielt med papiret, er at det ikke er tilsatt alkalisk buffer (vanligvis kalsiumkarbonat), som skal bidra til å holde pH-verdien i papiret stabil. Ulempen med buffer er at sølvsalter og edelmetallsalter som benyttes i lysfølsomme fotografiske emulsjoner kan bli brutt ned.

Kun rødt mørkeromslys
Hahnemühle Platinum Rag er altså et «rent» kunstpapir egnet også til flytende emulsjon. Emulsjonen finnes både med fast kontrastgrad og med variokontrast. Det siste er jo mest fleksibelt, med alle de samme fordelene som et variokontrastpapir for vanlig mørkeromsbruk. Flytende emulsjon fra Rollei er mest utbredt, og denne får du kjøpt hos Fotoimport AS i Trondheim (i henholdsvis 300 ml og 1500 ml). https://shop.fotoimport.no/analoge-fotoprodukter/s-hv-flytende-emulsjon

Emulsjonen kommer på en sort, lystett plasflaske (emulsjonen er jo lysfølsom). Flasken må kun åpnes i mørkerom, og da i rødt mørkeromslys, ikke noe annet. Du lar flasken stå i småvarmt vann til den blir flytende og kan helles fra flasken og opp i en passende, ren skål. Bruk gjerne mørk skål eller en glassbeholder. Emulsjon ser helt lys ut og vil være vanskelig å se i for eksempel en hvit fremkallerskål. Du påfører emulsjonen på papiret med enten med en flat, myk og bred pensel, eller med en skumgummipensel – du «maler» den forsiktig på. I det røde mørkeromslyset ser både papiret og emulsjonen like hvitt/rødt ut, så det er umulig å se hvor emulsjonen er påført når du er ferdig. Jeg pleier å streke opp bildeflaten jeg ønsker å dekke med emulsjon med en blyant, og så forsøker jeg så godt som mulig å holde meg innenfor det markerte området når jeg pensler på emulsjonen.

Fiksering og skylling viktig
Pass på at skåla eller koppen med emulsjon står i et kar med småvarmt vann slik at emulsjonen holder seg mest mulig flytende. Kjølner den, blir den seigere og vanskelig å påføre jevnt. Legg papiret på et mørkt sted til det er helt tørt. I vanlig romtemperatur er emulsjonen en seig, ganske fast masse.

Når jeg skal lage en forstørrelse på det «selvproduserte» fotopapiret, klipper jeg først av en smal remse og bruker som prøvestrimmel. Bildet kommer overraskende fort til syne i fremkalleren, så du ser tidlig om du har «truffet» med eksponering og kontrast eller ikke. Kontrasten styrer du med variokontrastfilte som med vanlig sorthvitt fotopapir. Hvis du har et fargehode på forstørrelsesapparat: Gult lys/filter gir lavere kontrast, magenta lys/filter gir økt kontrast.

Svake blyantstreker på papiret synes dårlig i svakt, rødt mørkeromslys og det kan derfor være utfordrende å plassere papiret riktig når du skal eksponere. Alle forstørrelsene blir forskjellige, for det er ikke mulig å påføre emulsjonen likt fra et ark til et annet. Det er da heller ikke hensikten, dette skal jo helst se unikt og håndlagd ut.

Husk å fiksere bildet godt etter fremkalling. Emulsjonen vil variere litt i tykkelse, og det gjelder å sikre seg at alt ufremkalt sølv blir fjernet. Jeg anbefaler også sterkt å bruke et fikseavbrytningsbad (Kodak Hypo Clearing Agent). Hahnemühle Platinum Rag er vanskelig å skylle fordi det flyter opp til overflaten hele tiden. Jeg lar det ligge i vann i en skål med noe som tynger papiret litt ned. Og så bytter jeg vann med jevne mellomrom. Papiret kan ligges timesvis i vann uten å ta skade av det.

Hahnemühle Platinum Rag finnes i formater fra 20 x 25 cm til 56 x 77 cm. (https://www.hahnemuehle.com/en/digital-fineart/protect-authenticate/hahnemuehle-platinum-rag.htmlRag)

Her er lenke til utførlig beskrivelse av hvordan du anvender Rolleis flytende emulsjon: https://www.digitaltruth.com/products/rollei_tech/Rollei_Black_Magic_gb.pdf

Utsyn over Paris fra Eiffeltårnet. Rollei RBM3 flytende emulsjon på Hahnemühle Platinum Rag.

Utsyn over Paris fra Eiffeltårnet. Rollei RBM3 flytende emulsjon på Hahnemühle Platinum Rag.

Lido, Venezia. Rollei RBM3 flytende emulsjon på Hahnemühle Platinum Rag

Lido, Venezia. Rollei RBM3 flytende emulsjon på Hahnemühle Platinum Rag

Papiret eksponeres, fremkalles og fikseres på samme måte som vanlig kjemisk sølvbasert basert fotopapir. Etter fiksering skylles papiret i tre kvarter. Bruk av fikseravbrytningsbad, type Kodak Hypo Clearing Agent, anbefales på det sterkeste.

Papiret eksponeres, fremkalles og fikseres på samme måte som vanlig kjemisk sølvbasert basert fotopapir. Etter fiksering skylles papiret i tre kvarter. Bruk av fikseravbrytningsbad, type Kodak Hypo Clearing Agent, anbefales på det sterkeste.

Skjermbilde 2021-01-03 kl. 12.17.21.jpg
IMG_6740.JPG
Previous
Previous

Ansel Adams har laget noen ikoniske bilder. Men er det kunst?

Next
Next

Cyanotypi på Hahnemühle Platinum Rag