Bruntoning i karbontoner og tiokarbamidtoner
Siden jeg ikke er spesielt glad i taco på lørdag eller er avhengig av sportssøndag på TV, har jeg brukt helgen til å prøve ut noen spennende bruntonere.
Det er jo dessverre slik at mine gamle favoritt-tonere som for eksempel Kodak Poly Toner og Agfa Viradon ikke finnes lenger – så jeg prøver ut nye muligheter.
Denne gangen har jeg prøvd ut Moersch MT 3 Swefeltoner, en selvblandet to-bads bruntoner og Moersch Carbon Toner.
Moersch MT 3 Swefeltoner er en tiokarbamidbasert bruntoner. En i praksis lik toner kan du også blande selv fra råkjemikalier. Du finner oppskrift på tiokarbamidtoner i boka mi Mørkerom og lukta av fiks. Men mange (også jeg) synes jo det er enklere med ferdig tilblandet konsentrat i flytende form. Råkjemikalier blir stadig vanskeligere å få tak i. Ofte må du kjøpe forholdsvis store pakninger og prisene har økt, i hvert fall her i landet. Men det er lys i enden av tunnelen: Etter at jeg la ut lenke til denne artikkelen på Analog Geeks-siden på Facebook, har Odd Magne Ulvund langt ut lenke til Moersch Photochemie som også selger råkjemikalier i fornuftige forpakninger og til priser som ser helt greie ut for mitt øye. Takk til Odd Magne for tipset!
Tobads bruntoner
Ved bruntoning i tiokarbamid skal bildet først blekes helt eller delvis i et blekebad. Deretter legges det i tonebadet som består av en kombinasjon av tiokarbamid og natriumhydroksyd. Jo mer tiokarbabid (og tilsvarende mindre natriumhydroksyd), jo varmere, mer gulbrun tone. Og omvendt; jo mer natriumhydroksyd (og tilsvarende mindre tiokarbamid), jo mer nøytral til rødbrun tone. Moersch MT 3 består derfor av to ingredienser til selve tonebadet, som gir varierende tone avhengig av blandingsforholdet mellom de to. (Moersch MT 3 virker til alle praktiske formål lik tiokarbamidtoneren jeg blander selv. Du finner du oppskriften i boka mi Mørkerom og lukta av fiks.)
Personlig har jeg aldri vært så glad i den gulaktige sepiatonen. Jeg synes den blir for “suppete”. Jeg er heller ikke noe glad i å bleke bildet maksimalt i blekebadet, det gir lavere kontrast og mindre trøkk i skyggene i det ferdig tonede bildet. Jeg foretrekker derfor som regel å bleke bildet kun delvis, og tone til en nøytralbrun til rødbrun tone.
Varmtonepapirer tar generelt toning mye bedre enn papirer med nøytral til kald bildetone. Nøytral-/kaldtonepapirer får derfor gjerne en mindre markant tone, som ofte kan framstå som en mer forsiktig og mindre “uttalt” endring av bildetonen. Effekten blir ofte mer underliggende enn tydelig. Tiden i blekebadet har også mye å si.
Men ingen regel uten unntak. Alle papirer toner forskjellig! Søndag ettermiddag hadde jeg mange titalls prøver liggende fra flere forskjellige papirer. Ingen var like. De resultatene jeg viser her er på Adox MCC baryttpapir (lett varm bildetone) og Foma Fomatone MG baryttpapir (varm bildetone). Begge disse papirene er variokontrastpapirer.
Foma Fomatone MG. Eksempelet til venstre og i midten er tonet i Moersch MT 3. Bildet er først delvis bleket, deretter tonet med varierende blandingsforhold i tonerbadet. Bildet til høyre er i tillegg tonet i Kodak Selenium Toner etter toning i MT 3.
Foma Fomatone MG tonet i egen tiokarbamidtoner, delvis bleket før toning (bilde 1 til venstre) og helt bleket før toning (bilde 2). Deretter tilsvarende med Adox MCC (bilde 3 og 4).
Moersch Carbon Toner
Karbontoner er et nytt bekjentskap. Dette er en direktebruntoner som også gir kraftigst virkning på varmetonepapir (eller papir med mye klorbromsølv i emulsjonen, slik varmetonepapirer oftest har. Papirer med nøytral bildetone har hovedsaklig bromsølv i emulsjonen). Karbontoneren kan gi noen veldig vakre, underliggende rødbrune toner. På varmtonepapir blir det en tydelig nøytralbrun til sepiafarget tone. Jo sterkere fortynning, jo mer nøytral til rødbrun tone, men toningstidene kan bli forholdsvis lange, spesielt med papirer med nøytral til kald bildetone. Toneren (konsentratet) kan blandes ut med vann i forholdet 1+20 til 1+200. Dette er kanskje den toneren jeg har prøvd til nå som minner mest om en av mine gamle favoritter, nemlig Kodak Poly Toner.
Adox MCC baryttpapir tonet Moersch Carbon Toner 1:50 (til venstre), 1:20 (i midten) og utonet (til høyre).
De postene jeg legger ut her med utprøving av nye tonere supplerer kapitlet om toning i Mørkerom og lukta av fiks. Her finner du over 20 sider med en rekke bildeeksempler på toning, samt flere sider med oppskrifter på tonere du kan blande selv.
Moersch-tonerne produseres av Moersch Photochemie. Jeg bestilte de fra Fotoimpex i Berlin.
Oppskrift på tiokarbamidbasert bruntoner (Mørkerom og lukta av fiks):
Blekebad
Kaliumferricyanid 30 g
Kaliumbromid 30 g
Vann 1000 ml
Tonebad
Tiokarbamid 4 g
Natriumhydroksyd 8 g
Vann 1000 ml
Toneren gir brune til rødbrune toner. Blandingforholdet mellom natriumhydroksyd og tiokarbamid påvirker tonen. Mer natriumhydroksyd og mindre tiokarbamid gir ytterligere kjølig bruntone. Det omvendte forholdet, altså mer tiokarbamid enn natriumhydroksyd, gir gulere sepiatoner.
Boka Mørkerom og lukta av fiks tar for seg alle aspekter ved fotografering med film i kameraet, og fremstilling av forstørrelser i mørkerom. Boka gir detaljert innføring i eksponering og fremkalling av forskjellige typer film, og hvordan du lager forstørrelser på fotopapir. Boka beskriver valg av riktig utstyr for mørkerommet, hvordan du fremkaller og behandler fotopapir for best mulig resultat og holdbarhet. Et eget kapitel tar for seg toning av bilder, og boka inneholder en egen seksjon med oppskrifter på forskjellig fremkallere, tonere og andre kjemiske bad for behandling av fotopapir – for den som vil eksperimentere litt på egenhånd eller for å kunne blande produkter som ikke lenger er i handelen.
Morten M. Løberg:
Mørkerom – og lukta av fiks
190 x 280 mm, softcover
128 sider
ISBN: 978-82-999164-2-4
Kr. 345,00.